Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

שלום, אני יערה.
טו בשבט הוא חג חקלאי, שנקרא גם ראש השנה לאילנות. חוגגים אותו בטו בשבט לפי לוח השנה העברי. ב-2015 חגגנו אותו ב-3 בפברואר, וב-2016 נחגוג אותו ב-24 בינואר.
בשיעור הזה נדבר על היום שבו חוגגים את הטבע.
בטו בשבט נהוג לאכול משבעת המינים. אתם יודעים מהם שבעת המינים?
את התשובה נגלה לכם בסוף הסרטון.
במסורת היהודית מסופר שכשאלוהים ברא את האדם, הוא הראה לו את העצים בגן העדן ואמר לו: כל מה שבראתי - בשבילך בראתי. אלוהים הזהיר את אדם שלא יקלקל את העולם היפה שברא, כי אף אחד לא יתקן את הנזק. טו בשבט הוא הזדמנות לחגוג את הטבע ולשמור עליו, ולכן מקובל לנטוע עצים בחג. בתי הספר לוקחים את התלמידים לנטוע עצים, ומלמדים אותם לשמור על הטבע ולהעריך אותו.
בטו בשבט אוכלים הרבה פירות, ובמיוחד פירות יבשים - תמרים, צימוקים, משמשים מיובשים, תאנים מיובשות. למה דווקא יבשים? בעבר, לפני שהיו שיטות קירור, ייבוש הפירות הייתה הדרך היחידה שבה יכלו יהודים שחיו בארצות אחרות לאכול מפירות ארץ ישראל.
לפני כארבע מאות שנה התחיל להתפשט מחוץ לישראל מנהג חדש: סדר טו בשבט. יהודים היו יושבים יחד ואומרים דברי תורה וברכות לכבוד ארץ ישראל ולכבוד כל מה שצומח בה. המנהג הגיע גם לישראל ונמשך עד היום, כשמשפחות רבות נפגשות לארוחה חגיגית שכוללת הרבה פירות, וקוראות יחד ברכות ותפילות לכבוד הטבע.
עץ השקד, שנקרא גם שקדייה, פורח מוקדם יחסית - ממש בסמוך לטו בשבט. זו הסיבה שהוא הפך לסמל של החג, ומופיע בשירי ילדים כמבשר של החג.
ועכשיו אגלה לכם את התשובה לחידה מתחילת הסרטון.
מה הם שבעת המינים שנהוג לאכול בטו בשבט?
שבעת המינים הם שבעה סוגים של גידולים חקלאיים שמוזכרים בתורה וממחישים את הפוריות של ארץ ישראל: חיטה, שעורה, גפן, תאנה, רימון, זית ותמר. המסורת היהודית מייחסת להם חשיבות רבה; בחג סוכות, למשל, תולים אותם בסוכה.
איך היה השיעור? למדתם משהו מעניין?
איך התרבות שלכם חוגגת את הטבע?
כתבו לנו תגובה באתר HebrewPod101.com. נתראה בשיעור הבא!

Comments

Hide